I magnari tratà par esar conservà e doparà fora de ła so staxon.
A scuminsiar da ła fruta seca, sconta soto tera.
El fen o erba secà par łe bestie co ła tera lè coverta de jàso e de neve e no se cata pì erba fresca.
La carne e el pese secà a l’aria o mese soto ła sałe o enpastà e xmisià co ła sal, o drento el struto e l’oio o enfoumentà; łe bake ła fruta e ła verdura mese soto o drento l’oio o l’axeo.
Ła łate fata formaio e ła carne fata sałado.
El bacalà-stokafis.
Łe sarde e łi scopetoni soto sal.
La fruta cota e fata marmelada e le mostarde.
Co rivava el fredo e l’enverno, se no te ghevi meso via tute ste robe te jeri n’omo morto, na fameja morta.
Conservasion dei magnari o alimenti
http://it.wikipedia.org/wiki/Conservazi ... i_alimenti
Storia del formajo
http://it.wikipedia.org/wiki/Storia_del_formaggio
http://www.formaggio.it/la-storia
Soria dei saladi
http://www.salumi-italiani.it/it/tipici ... salumi.php