Pàpa o patata o pomi de teracofà ła pàpa dei putihttp://it.wikipedia.org/wiki/Solanum_tuberosum La patata (Solanum tuberosum L.) è una pianta erbacea appartenente alla famiglia delle Solanaceae (Dicotiledoni), originaria del Perù, della Bolivia, del Messico e del Cile e portata in Europa dagli spagnoli nel XVI secolo intorno al 1570. Non si conoscono varietà spontanee né si sa da quale specie originaria di Solanum si sia originata la patata edule.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _plant.jpg La parola italiana
patata deriva dall'omonimo termine spagnolo, preso direttamente dalla sua forma indiana in
lingua nahuatl potatl, attraverso però l'uso altrettanto diffuso di termini come «
papa» (che in
lingua quechua indica appunto
Solanum tuberosum) e «
batatas» per
Ipomoea batatas, nome originario dell'isola Hispaniola.
Attraverso la lingua italiana e l'inglese i termini «patata» e l'analogo «potato» si diffusero nel resto d'Europa, sopravvivendo con alcuni nomi in disuso nei dialetti della lingua tedesca (
Patätsche, Pataken).
Più fortuna ebbe il nome
Tartifola datole in Italia a partire dal XVI sec.: assimilato il tubero di Solanum tuberosum per forma e commestibilità al
tartufo, oggi il termine relativo in italiano sopravvive solo in alcuni dialetti, mentre si è affermato in tutta l'area mitteleuropea e germanica nella variante
Kartoffel, termine che poi tornò in alcuni dialetti del Friuli nella variante latinizzata di «
cartufole» o «
cartufolaria». Anche le parole in lingua bulgara
картоф, e in lingua russa
картофель derivano
dall'Italiano tartufoli.
In altri linguaggi è comune anche "
pomo di terra":
pomme de terre in francese,
aardappel in olandese, תפוח אדמה in ebraico (spesso scritto solamente פוד) e
Erdaepfel in tedesco Austriaco.
Il termine è probabilmente di origine colta, ed è da accostare all'analogo tedesco «
Grundbirne» (pera di terra), da cui derivano i termini «
krompir» del croato, «
brambory» del ceco,
peruna del finlandese, e
jordpäron dello svedese.
In polacco la patata è chiamata
ziemniaki, e in slovacco
zemiak, dalla parola che significa "terra".
In parecchie lingue indiane settentrionali e nepali è chiamata
alu e in indonesiano
kentang.
Differenti nomi per la patata si svilupparono in varie regioni della Cina, i più frequentemente usati nel cinese standard sono "tubero per cavalli" (马铃薯 -
mǎlíngshǔ), "fagiolo di terra" (土豆 -
tǔdòu), e "taro straniero" (洋芋 -
yángyù).
Ente l'ara talega:Abruzzo Patana
Calabria Papagno, Patana
Campania Patana
Emilia-Romagna Patèta, Patada, Patèda, Patàca Pomm de terra
Friuli Carùfule, Cartufularie
Liguria Patatta, Batàtta Tartìfola, Trüffa
Lombardia Pòmm da tera Tartiffolo Tomache
Molise Tapane
Piemonte Pùm d'terra Tartifla
Puglia Patana, Patìta, Pitata
Sicilia Patata Puma di terra
Sardegna Patatas Pomo de terra, Poma de terra
Toscana Patata, Batata Pomo di Terra
Umbria Patèta
Veneto Petatera (pianta), Patata (tubero) Sansoni (nell'area ladina)
Valle d'Aosta Trifolle, Tartifle
Orexeni de ła łengoa veneta e de łe so varianseviewtopic.php?f=40&t=68L'orexene de ła łengoa veneta ła xe coeła de tute łe łengoe del mondo:
ła raixa pì fonda e vecia ła sta ente ła boca de łi primi omani e ła xe ogneversal.
Le 27 etimoloje globali de Merritt Ruhlen + ona
pàpa (k'a ghe xonto mi).
Łe 27 parołe repetà (recostruie, da petàr = tacàr, co on tòco tacà o petà kealtro a se fa su na caxa),
łe se cata ente coaxi tute łe łengoe del mondo e se pol catàrle anca kive ente ła nostra pora Łengoa Veneta.
Łe se càta en 'olta, co variasion foneteghe e semanteghe, ma dagnora łigà a li foni e a ła semantega orexenari.
http://www.filarveneto.eu/wp-content/up ... antigo.jpgDa:
http://www.merrittruhlen.com/files/Global.pdf http://en.wikipedia.org/wiki/Merritt_Ruhlen de:
John D. Bengtson and Merritt Ruhlen
Łe xe parołe ke ‘l nostro avo, "o HERECTUS (habilis) o SAPIENS (sapiens sapiens)", a seconda de ła cronołoja ke se ciàpa par bona, gheva in Afrega vanti de sparxarse daspò so tuta ła tera.
Ste vece raixe łe ne parmete de arentarse (aviçinarse), senpre de pí ai primi foni de l’omo e a ła so semantega (ligada a ła espariensa/cultura/evołusion de kei ani).
Ła formasion e ł’organixasion dei foni (fonetega e fonołoja) xe łigà ai 6 sensi (5+1 senestetego) a partir da łe prime “vibrasion sonore” (ogni vocałe, ogni consonande e ogni siłaba xe infiłà come i gràni de on roxario) ; anca ła semantega e l’organixasion de ła memoria xe inpostà so sto ordene primitivo, come pur ła struturasion neuro-fixiołojga del nostro sistema nervoxo e sarveło.
Come ca i omani i spartise el 99,99% del dna, cusì i spartise anca ła łengoa, anca se scoltando łe 6.000 łengoe del mondo pararia de no.