Difi'zie fe'zionarse a on boxgato, na gaìna, on polastro... ma na mùca e l so vedelìn...
ghìo mai provà pasarghe na man so la testa de on vedelìn?
Ke bèle bestie, an'zi le bestie par eccellenza : na stàla piena de bestie a s intende vàke, manzi, tòri , bò e vedeli e vedelìni.
Persone anca istruite le pensa ke na 'mucca da latte' la faga el late parké la se ciama cusì... n automatico cofà on distributore de late a punto, ke l ghe vien senpre fòra, basta ca te ghe fài fare el primo vedelìn e lè a posto ( o anca propio i pensa ke le nàse cusì : da latte o da carne o de color viola de le olte, elora le fà la ciocolata ).
Ke bèle bestie, ke bòne bestie - nò tute, i tòri là de cao, prima de la porta dedrìo, negri, catìvi, da evitare no bixognava ndarghe vi'zin ma le vàke e l vedelìn pena nato te la so posta, co la paja fresca, zàla cofà la spièra de sole ca la iluminava...
a ghe jera le rondanìne naolta, ca se faxea el nido drento te la stàla ke no le ghea gnan bixogno de ndar tanto distante pa ciaparghe le moske pa i so rondanìni...
a ga èsarghe na fotografia, 'zercando te i arkivi de l gazetìn, de mi putìna a fianco de menòno n maneghe de camìxa col jlè, so la porta de la stàla e on titolo : stalla svuotata dai ladri nel corso della notte a ...
portà via tute le bestie n stàla o scoaxi, no me ricordo a jero màsa picola e co l jornalista me ga dito de metarme arente menòno forse me so sconta, a so scapà via... ca jero na putìna mèza-selvadega, on fià come i moreti te la savana
Ke bele bestie, ke bel posto na stàla, on posto inportante te l economia de la corte.
A tradùxo cueo ca scrive el Beggio so la stalla :
La stàla la se verze la matìna co fà ciaro, ma l inverno anca col scuro fondo, e la se sàra la sìra. A ghè senpre robe da fare te la stala : portar fòra el loàme col cariolon, netàre le bestie, portare i vedelìni da la mama, monzare le vàke, darghe da bevare dexligandole da la posta e portandole a l àlbio, inpinìre le grùpie de forajo, preparare le bestie pal laoro da fare n canpagna e ncora darghe da bevare e monzarle e podopo darghe da magnare pa la sìra e canbiarghe la letièra de le pòste pa la nòte. Ma coante no ghe ne jera da fare ca se ghemo dexmentegà de dire. Ke forse solo el boàro el savea. Pòra zente, i boàri, i oltemi te la jerarkia de la corte ma ci sono sempre apparsi come sacerdoti della dea vacca ( o del dio bove, come volete).
Le vàke da late, co le ga do àni le partorìse el so primo vedelìn e le scumi'zia co la produ'zion de l late.
Se no le partorìse no le fà late, cofà tute le mamifere de l resto, omàne conprexe. Elora, poco dopo on àno, le ga da partorirghene naltro de vedelìni, sa te vò ke le faga late a jèto continuo.
Dopo ke i è nati i vedelìni i ghe li porta subito via a so mama e i li mete drento te i box, cusì stréti ke no i ga gnanca el posto pa movarse, e i ghe resta par do mexi. Podopo i li mete drento te i capanoni e I ghe dà da magnare de i manjmi inadeguati a la so crésita, pa farli deventare anemici, parké el consumatore el vòe la carne roxa ciàro, scoaxi bianca ke la ghe pare pì tènara e bòna. Dopo siè mexi i vien mandà a l macello.
La vaca la vien monta meccanicamente e costreta a farghene dièxe olte tanto de l late ca sarìa necesario n natura pa darghe da magnare el vedelìn : anca 40 - 50 litri a l jorno.
A ghe vien de le mastiti par for'za e de le infe'zion e anca par cueo i ga catà el modo parké ke l sangoe nol sporca el late, no sò còsa de precixo ma i l avarà catà se no i vòe butar via tuto.
Dopo 7-8 àni ( e 7-8 vedeli) la produ'zion de late la scumi'zia calare e le vien macellate. In natura le vivarìa fra i venti e i cuarantàni.
In Italia a se xlèva 2 milioni de vàke da late e 6 milioni i è le bestie te la filièra de la carne.
L economista F. Moore Lappé, el ga calcolà ke, te on àno, te i USA, a vien prodoti 145 milion de tonelate de cereali e soia. Par contro a vien ricavà 21 milioni de ton. de carne, late, òvi. Faxendo la difaren'za a vien fòra kel 124 milion de ton. de cibo sprecà ( ke l gavarìa dà da magnare a tuti i famà de l mondo).
So scala mondiale, el 90% de la soia e la metà de i cereali prodoti i vien destinà a l alimenta'zion animale, anca te kei paexi indoe ke a se mòre de fame. La bestia, considerà cofà na makina ke la trasforma le risorse vejetali n animali lè on controsenso economico : la consuma tanto e la prodùxe poco, sia come carne, òvi, late ke proteine trasformà ( da vejetali n animali).
La foresta amazzonica no la vien butà zo pal legname : sta cuà lè ona de le cauxe minori, cuea prima lè pa farghe posto a i pascoli pa l alevamento bovino, destinà darghe da magnare a l mondo ocidentale.
Tra el 1997 e l 2003 a ghè stà on incremento de l 600% de carne bovina esportà da l Brasile, soradetuto n Europa. L incremento de la popola'zion bovina el ghe stà pa l 80% propio te la foresta amazzonica : n 10 àni a se ga perso n area granda cofà 2 olte el Portogallo.
Vàke gràse e putìni magri ( ma nò i nostri ke l obexità infantile lè n aumento da naltri cofà dapartuto) e foreste dixboscà : consumare alimenti de orijne animale no lè ' solo ' on problema ètico ma propio economico : par consumo de risorse disponibili so la tèra, la carne, el late, i òvi e viandare iè fra i magnari pì ' dispendiosi, inefficienti e inquinanti ' ca se pòsa concepire. E, scuxème - ke no vòjo fare de l terorixmo idelolojco - ma, anca pericoloxi pa la salute.